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1. Q. WHAT IS AR 608-99? 
A. Army Regulation 608-99, effective 17 December 2003, explains the Department of the Army's policy, 
guidance and procedures concerning nonsupport of family members, paternity claims, and paternity 
related adoption proceedings. A summary is provided in this "TAKE-1". 
 
2. Q. WHAT IS A SOLDIER'S OBLIGATION UNDER THE REGULATION? 
A. A soldier's obligation includes: 
a) Providing adequate and continuous support for family members. 
b) Complying with separation agreements, court orders and judicial orders or decrees. 
c) Meeting financial obligations promptly. 
 
3. Q. WHO IS RESPONSIBLE FOR ENSURING THAT SOLDIERS ARE INFORMED OF THE ARMY POLICY ON 
SUPPORT OF FAMILY MEMBERS AND ENFORCING IT? 
A. Commanders are responsible for ensuring that soldiers know about the policy and comply with it. 
 
4. Q. IF A SOLDIER FAILS TO MEET THE REQUIREMENTS ABOVE, WHAT CAN THE COMMANDER DO? 
A. The commander can consider: 
a) Making it a part of the soldier's permanent record. 
b) Denial of reenlistment. 
c) Punitive or other administrative action including elimination from the service. 
d) A criminal charge under the Uniform Code of Military Justice (UCMJ). 
 
5. Q. IF THE SOLDIER FAILS TO MEET THE REQUIREMENTS, CAN THE ARMY DEDUCT MONEY FROM THE 
SOLDIER'S PAY? 
A. No. The Army has no legal authority to deduct money from a soldier's pay without his consent unless 
garnishment or involuntary allotment has been ordered by a civilian court. 
 
6. Q. HOW DOES THE COMMANDER DETERMINE ADEQUATE SUPPORT FOR FAMILY MEMBERS? 
A. The Army will require that soldiers comply with any court-ordered support. In the absence of a court 
order, the Army prefers that a separated soldier and spouse enter into a written separation agreement 
that specifies an agreed-upon level of support. 
 
7. Q. IN THE ABSENCE OF A COURT ORDER OR AGREEMENT, HOW IS ADEQUATE SUPPORT 
FOR FAMILY MEMBERS DETERMINED? 
A. In the absence of a court order or written agreement, and until such an order or agreement is 
obtained, the Army has established minimum interim support measures for single and multiple family 
units. This support is payable on the 1st of every month for the previous month. This support must also 
be pro-rated if the soldier is required to pay support for a partial month. The payment should be made 
by allotment or direct deposit to ensure it is paid in a timely manner, but it may also be paid by money 
order or check. Any such money order or check that is mailed must be mailed directly to the recipient 
and must be post-marked no later than the 1st of the month. 
 
8. Q. IF I AM THE SPOUSE OF A SOLDIER IN A SINGLE FAMILY UNIT [HUSBAND AND 
WIFE/HUSBAND, WIFE, AND CHILD(REN)] AND LIVING OFF POST, WHAT IS THE MINIMUM SUPPORT 
THAT I CAN RECEIVE? 



A. The soldier will provide support of an amount equal to his/her Basic Allowance for Housing (BAH) 
entitlements at the "with dependents" rate. This rate is the BAH-II rate, which is a standard rate the 
Army determines regardless of where the soldier resides. A current BAH-II rate list is attached to this 
information paper. 
 
9. Q. WHAT IS THE MINIMUM AMOUNT OF SUPPORT THAT I CAN RECEIVE IF WE LIVE ON POST IN 
GOVERNMENT HOUSING? 
A. In the absence of a court order, AR 608-99 does not require support to be paid if the family is still in 
on-post government quarters. This is a change from the prior regulation. Outside of the family support 
arena, however, if the soldier has debts or other financial obligations for which he is responsible, the 
Army expects him to uphold those obligations. 
 
10. Q. WHAT HAPPENS IF THE SUPPORTED FAMILY MEMBERS MOVE OFF POST? 
A. When the supported family members move off post, support will be provided in an amount equal to 
BAH-II at the "with dependents" rate. This is true even if the quarters were not properly cleared and 
even if the soldier is not receiving BAH from finance. 
 
11. Q. IF THE SOLDIER'S RANK INCREASES AND IT RESULTS IN AN INCREASED AMOUNT FOR 
BAH, WILL I RECEIVE AN INCREASE IN SUPPORT? 
A. Yes. If the BAH entitlements increase so should your payments as long as the soldier has not 
remarried or become duly obligated to support another family member. 
 
12. Q. WHEN A SOLDIER HAS SEPARATED AND REMARRIED AND HAS TO SUPPORT MULTIPLE 
FAMILY UNITS (2 FAMILIES OR SETS OF DEPENDENTS) THAT LIVE OFF POST, HOW IS THE 
AMOUNT OF SUPPORT DETERMINED? 
A. In multiple support situations, the amount of support due to each supported family member is 
determined as follows: Amount of Support = # of Support Family members x Applicable BAH II-WITH 
Rate Total Number of Supported Family Members However, the following conditions apply: First, any 
court-ordered support will be paid as stated. No support is required to be paid for family members 
currently living in government housing. However, they will be calculated in determining total number of 
supported family members. Lastly, any remaining family members will receive a pro rata share of the 
BAH-II amount regardless of the amount of support paid to other family members. Absent a court order, 
supported family members do not include non-biological dependents, such as stepchildren, unless they 
are adopted. 
 
13. Q. IF MY SPOUSE AND I ARE SERVICEMEMBERS, WE HAVE NO CHILDREN TOGETHER, AND 
THERE IS NOT A COURT ORDER OR SEPARATION AGREEMENT, CAN I GET MINIMUM SUPPORT UNDER 
THE NEW GUIDELINES? 
A. No. Any Army service member is not required to provide a minimum amount of support to a spouse 
on active duty in the armed services. 
 
14. Q. IF I AM A SOLDIER AND I HAVE CUSTODY OF OUR CHILDREN AND LIVE OFF POST, WILL I RECEIVE 
A MINIMUM AMOUNT OF SUPPORT FOR CHILD SUPPORT FROM MY SOLDIER SPOUSE? 
A. Yes. A soldier, whether or not receiving BAH based on the marriage to another soldier, will pay, at a 
minimum, his or her own BAH-DIFF rate to the soldier having custody of the biological or adopted 
child(ren) of that marriage if the family is residing off post. 
 
15. Q. WHAT IF THE CHILDREN ARE LIVING IN GOVERNMENT HOUSING (ON-POST)? 



A. In the absence of a court order or written agreement to the contrary, if the children are living in 
government housing, no support is required. 
16. Q. CAN THE AMOUNTS OF SUPPORT PROVIDED BY AR 608-99 BE INCREASED? 
A. Yes. Remember these guidelines were established to ensure that some support is received for the 
family members while you and your spouse obtain separation agreement, court order, or judicial decree 
stating the proper amount of support to be paid by the soldier. Once an agreement, court order or 
decree is obtained, it is the controlling document. 
 
17. Q. ARE IN-KIND PAYMENTS ACCEPTABLE FOR SUPPORT UNDER AR 608-99? 
A. AR 608-99, paragraph 2-9, allows for the soldier to directly pay non-government housing expenses on 
behalf of family members if the family members are living in that home. Non-Government housing 
expenses are limited to (1) rent, (2) principal and interest payments due on any outstanding loan 
secured on the non-Government housing and the real property taxes and property insurance due under 
an escrow agreement covering the same property, and (3) essential utilities such as gas, electricity, and 
water. Non-Government housing expenses do NOT include telephone and cable television charges, or 
any other charges for which the soldier is not legally responsible by reason of contract, lease, or loan 
agreement. Absent a court order or written agreement to the contrary, the soldier cannot use any other 
bills or financial obligations, such as a car and insurance, to reduce his support obligation under AR 608-
99. 
 
18. Q. AS A SOLDIER, CAN I BE EXCUSED FROM MY REGULATORY OBLIGATIONS UNDER AR 608-99? 
A. Yes, a battalion commander or a Special Court-Martial Convening Authority (usually your brigade-
level commander) can excuse a soldier from this support requirement under extremely limited 
circumstances. Before excusing a soldier from his requirement, the commander's legal advisor must first 
review the action. Some bases for excusal of a soldier's support requirement may be that (1) the soldier 
has supported the spouse for 18 months after separation (but note that this provision for excusal does 
not 
apply to child support), (2) the income of the spouse exceeds the income of the soldier, (3) the soldier is 
a victim of substantiated spouse abuse, (4) the spouse is incarcerated, (5) a court issued an order 
without jurisdiction to do so, (6) a court order does not require financial support, or (7) the child(ren) 
resides with someone who is not the lawful custodian. Any excusal from support requirements under AR 
608-99 does not excuse a soldier from following valid court orders. 
 
19. Q. WHAT IF I HAVE OTHER QUESTIONS OR SPECIFIC PROBLEMS I WANT HELP IN 
SOLVING? 
A. Please consult a legal assistance attorney or private attorney of your choice as soon as possible. 
Your lawyer can answer the many questions and help you to make a fair and intelligent decision about 
your choices, options and alternatives. The XVIII Airborne Corps and Fort Bragg Legal Assistance Office 
stands by to help you in these matters. Our legal assistance office numbers are (910) 396-6113/0396. 
Family law matters such as support under AR 608-99 are seen on a walk-in basis on Thursdays. Prior to 
seeing an attorney, you must attend a briefing held at 0730 or 1300 hours. Only one of the parties may 
be seen by our office. The other spouse must go to the 82d Airborne Division Legal Assistance Office 
(432-0195) for assistance. A representative from the North Carolina Child Support Enforcement Division 
is available at the XVIII Airborne Corps and Fort Bragg Legal Assistance Office on most Thursdays who 
can advise and assist in seeking or modifying court-ordered child support and in paternity-related 
matters. For more information, our website is at www.bragg.army.mil/SJA/lao.htm. 
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